Chili con carne

(voor 6 ruime porties)

– 60 ml olie
– 1 kg rundergehakt
– 1 groene paprika
– 1 ui
– 2 runder bouillonblokjes
– 160 ml rode wijn
– 2 blikjes gepelde tomaten in stukjes
– verse knoflook
– 2 potten kidneybonen
– 1 blikje mais
– 1 1/2 tl paprikapoeder
– 2 1/2 tl chilipoeder

– 1 tl cayennepeper
– 2 1/2 tl gedroogde basilicum
– 1/2 tl gedroogde oregano
– 2 el peterselie (of verse kruiden)
– 1/2 tl zwarte peper
– 1 tl zout
– 12 druppels tabasco
– 1 blikje tomatenpuree of bruine bonen
– bloem of maizena
– water

bereidingstijd 2 uur

Hang de DUUV vuurketel boven het vuur. Verhit de olie in de ketel. Bak de fijngesneden paprika en ui totdat ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en roerbak tot het bruin is. Voeg de bouillonblokjes en de wijn toe. Laat een paar minuten doorkoken. Roer de gepelde en gezeefde tomatenstukjes (zonder sap), de knoflook (hoeveelheid naar eigen smaak) en tomatenpuree erdoor en breng op smaak met paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, peterselie basilicum, oregano, peper en zout. Breng aan de kook en roer goed door. Hang de ketel vervolgens hoger boven het vuur zodat de inhoud van de ketel gedurende ca. 60 minuten kan sudderen, met de deksel op de pan en onder af en toe roeren. Voeg de bonen, mais en tabasco toe en roer goed door. Voeg eventueel apart gehouden tomatensap toe als de chili con carne te dik is. Laat nog eens ca. 30 minuten sudderen. Eventueel naar smaak: voeg met water geklopte bloem of maizena toe voor een dikkere chili con carne. Zet verschillende schaaltjes met garnering op de buitentafel, zoals een salade, tortillachips, enchiladas, geraspte kaas, fruitcocktail, rijst of maisbrood. Feestelijk, lekker en voor ieder wat wils.