Boeuf bourguignon

(voor 6 pers.)

– olijfolie
– 3 uien
– 200 gr magere spekblokjes
– 1 grote winterpeen
– 1 kg aardappelen
– 1/2 l rode wijn
– zout
– gedroogde (of 2 verse takjes) oregano
– 8 jeneverbessen
– 1 el tomatenpuree
– 1 glaasje cognac

– 1 kg mager rundvlees
– 2 teentjes knoflook
– 250 gr champignons
– 300 gr sperziebonen
– 1 1/2 dl water
– 2 el bloem
– versgemalen peper
– 3 kruidnagels

bereidingstijd ca. 2,5 uur

Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui en pers de knoflook uit. Schenk de olijfolie in de DUUV vuurketel en bak daarin de uien met de spekblokjes, boven het vuur in de DUUV vuurschaal. Zodra de uien glazig zijn alles uit de ketel scheppen en even wegzetten. Doe in de ketel eventueel weer wat olijfolie en bak de stukjes rundvlees snel bruin. Strooi er bloem overheen en schenk meteen al roerend het water erbij. Voeg zout en versgemalen peper toe. Schep de gebakken ui en spekjes terug in de ketel en roer goed door. Voeg de wijn toe en ook de oregano, kruidnagel, jeneverbes en uitgeperste knoflook. Laat het geheel 1,5 tot 2 uur sudderen. Voeg dan de gesneden champignons, winterpeen, sperziebonen en geschilde en in blokjes gesneden aardappelen toe. Goed doorroeren en ook de tomatenpuree en cognac toevoegen. Laat het nog een half uur sudderen. Serveren met witte rijst, aardappelpuree of brood. Ook lekker met koude stoofperen. Wat drinken wij erbij? Een glas rode wijn!