Heerlijke recepten

Duuv recepten

Chili con carne

(voor 6 ruime porties)

– 60 ml olie
– 1 kg rundergehakt
– 1 groene paprika
– 1 ui
– 2 runder bouillonblokjes
– 160 ml rode wijn
– 2 blikjes gepelde tomaten in stukjes
– verse knoflook
– 2 potten kidneybonen
– 1 blikje mais
– 1 1/2 tl paprikapoeder
– 2 1/2 tl chilipoeder

– 1 tl cayennepeper
– 2 1/2 tl gedroogde basilicum
– 1/2 tl gedroogde oregano
– 2 el peterselie (of verse kruiden)
– 1/2 tl zwarte peper
– 1 tl zout
– 12 druppels tabasco
– 1 blikje tomatenpuree of bruine bonen
– bloem of maizena
– water

bereidingstijd 2 uur

Hang de DUUV vuurketel boven het vuur. Verhit de olie in de ketel. Bak de fijngesneden paprika en ui totdat ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en roerbak tot het bruin is. Voeg de bouillonblokjes en de wijn toe. Laat een paar minuten doorkoken. Roer de gepelde en gezeefde tomatenstukjes (zonder sap), de knoflook (hoeveelheid naar eigen smaak) en tomatenpuree erdoor en breng op smaak met paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, peterselie basilicum, oregano, peper en zout. Breng aan de kook en roer goed door. Hang de ketel vervolgens hoger boven het vuur zodat de inhoud van de ketel gedurende ca. 60 minuten kan sudderen, met de deksel op de pan en onder af en toe roeren. Voeg de bonen, mais en tabasco toe en roer goed door. Voeg eventueel apart gehouden tomatensap toe als de chili con carne te dik is. Laat nog eens ca. 30 minuten sudderen. Eventueel naar smaak: voeg met water geklopte bloem of maizena toe voor een dikkere chili con carne. Zet verschillende schaaltjes met garnering op de buitentafel, zoals een salade, tortillachips, enchiladas, geraspte kaas, fruitcocktail, rijst of maisbrood. Feestelijk, lekker en voor ieder wat wils.

Mosselen à la Duuv

(voor 4 pers.)

– 4 kg verse mosselen
– 400 gr soepgroente of verse groente (zoals prei, bloemkool, winterpeen, ui, bleekselderij)

– 250 ml zure room voor warme gerechten
– ca. 400 ml droge witte wijn

bereidingstijd 20 minuten

Spoel de mosselen schoon in koud water, verwijder openstaande en beschadigde schelpen. Doe de mosselen met aanhangend water in de DUUV vuurketel en voeg de groente en wijn toe. Hang de ketel boven het vuur. Roer de mosselen, groente en het vocht af en toe door en zorg dat de groente goed is verdeeld. Schuif de mosselen aan een kant van de vuurketel zodra het vocht de eerste keer opkomt. Voeg de room toe aan het hete vocht en los dit al roerend op. Schep daarna de inhoud van de ketel een paar keer goed rond. Laat het vocht nogmaals opkomen. Bepaal de hoeveelheid warmte door de ketel hoger of lager boven het vuur te hangen. De mosselen zijn klaar zodra ze geopend zijn (mosselen die gesloten blijven niet opeten). Lekker met brood en kruidenboter. En vergeet niet een goede fles droge witte wijn op tafel te zetten! Bon appetit.

Boeuf bourguignon

(voor 6 pers.)

– olijfolie
– 3 uien
– 200 gr magere spekblokjes
– 1 grote winterpeen
– 1 kg aardappelen
– 1/2 l rode wijn
– zout
– gedroogde (of 2 verse takjes) oregano
– 8 jeneverbessen
– 1 el tomatenpuree
– 1 glaasje cognac

– 1 kg mager rundvlees
– 2 teentjes knoflook
– 250 gr champignons
– 300 gr sperziebonen
– 1 1/2 dl water
– 2 el bloem
– versgemalen peper
– 3 kruidnagels

bereidingstijd ca. 2,5 uur

Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui en pers de knoflook uit. Schenk de olijfolie in de DUUV vuurketel en bak daarin de uien met de spekblokjes, boven het vuur in de DUUV vuurschaal. Zodra de uien glazig zijn alles uit de ketel scheppen en even wegzetten. Doe in de ketel eventueel weer wat olijfolie en bak de stukjes rundvlees snel bruin. Strooi er bloem overheen en schenk meteen al roerend het water erbij. Voeg zout en versgemalen peper toe. Schep de gebakken ui en spekjes terug in de ketel en roer goed door. Voeg de wijn toe en ook de oregano, kruidnagel, jeneverbes en uitgeperste knoflook. Laat het geheel 1,5 tot 2 uur sudderen. Voeg dan de gesneden champignons, winterpeen, sperziebonen en geschilde en in blokjes gesneden aardappelen toe. Goed doorroeren en ook de tomatenpuree en cognac toevoegen. Laat het nog een half uur sudderen. Serveren met witte rijst, aardappelpuree of brood. Ook lekker met koude stoofperen. Wat drinken wij erbij? Een glas rode wijn!

Paella

(ca. 6 porties)

– saffraanrijst of witte rijst met saffraandraadjes
– 2 uien
– 1 rode paprika
– 1 kopje kippenbouillon
– gegrilde kippenboutjes/vleugeltjes
– 1 potje doperwten
– scheut witte wijn
– 1/2 bosje citroenmelisse of wat gemalen citroengras (sereh)

– olijfolie
– 3 tenen knoflook
– 1 groene paprika
– 2 ons chorizo en 1 ons fricandeau (beiden vleeswaar)
– gamba’s
– 1 potje mais
– 1/2 bosje verse basilicum
– peper en zout

bereidingstijd 1 uur

Voorbereiding: kook de rijst en bak/verwarm de kippenboutjes en gamba’s. Snijdt de uien en paprika fijn. Verwarm de olijfolie in de DUUV vuurketel boven het vuur en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg peper en zout toe. Bak vervolgens de fijngesneden rode en groene paprika mee. Voeg de kippenbouillon toe en laat alles ongeveer 6 minuten smoren. Snijdt intussen de chorizo en fricandeau fijn. Voeg dit, samen met de kippenboutjes/vleugeltjes en gamba’s toe aan de ketel. Uitgelekte doperwten en mais toevoegen, zo ook de scheut wijn. Laat alles goed warm worden. Schep de gekookte rijst erdoor. Hang de ketel eventueel wat hoger boven het vuur, zodat de inhoud slechts zacht kookt. Hak intussen de basilicum en citroenmelisse fijn. Schep dit kort voor het opdienen door de paella. Buen apetito!

Pompoencurry

(ca. 6 liter)

– 3 el olijfolie
– 4 teentjes knoflook (klein gesneden)
– 2 stengels bleekselderij (fijn gesneden)
– 1 tl kaneel poeder
– 2 tl curry poeder
– 200 gr rode linzen
– 4 vleestomaten (grof gesneden)
– 2 medium pompoenen met eetbare schil (in grove stukken, zaden verwijderd)
– een hand vol rijst
– sap van een halve citroen
– eventueel tabasco.

– 2 grote uien (klein gesneden)
– 1 el geraspte gember
– 2 tl kurkuma poeder
– 2 tl komijn poeder
– 1 laurierblad
– 400 gr kikkererwten
– 1 doosje kastanje champignons (in vieren gedeeld)
– 1 liter bouillon
– 2 el vers gehakte peterselie
– zout/peper

bereidingstijd 2 uur

Olie in de ketel verhitten. Ui toevoegen en bakken totdat deze goudbruin wordt. Voeg de knoflook, bleekselderij en gember toe. Voeg daarna de kruiden – kurkuma, kaneel, komijn, peper en zout, laurierblad en 1 tl curry poeder – toe. Laat dit even mee bakken in de ketel. Voeg dan de tomaat, linzen, kikkererwten, peterselie en rijst toe. Giet vervolgens de bouillon in de ketel en voeg de pompoen en kastanje champignons toe. Laat alles rustig doorkoken. Als de pompoen zacht is, dan de 2e tl curry poeder toevoegen en de citroensap. Pittiger maken? Voeg aan het einde tabasco toe. Wij vinden de pompoencurry zelf het lekkerst als het lang heeft doorgeprutteld. Voor een ‘stevigere’ bite….eerder uitserveren!

Pizzadeeg

– 1 1/2 dl handwarm water
– 250 gr bloem
– 1 tl zout

– 1/2 zakje instant gist (van dr. oetker)
– 2 tl suiker
– 4 el olijfolie

bereidingstijd 75 min

Doe de gist en suiker in een kommetje, los dit op in een halve dl van het water. Roer het mengsel glad. Meng de bloem en het zout in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de gistoplossing. Schenk de olie en de rest van het water erbij. Meng het pizzadeeg tot een samenhangende massa die loslaat van de kom. Is het deeg te plakkerig, voeg dan wat bloem toe. Dek de beslagkom af met een theedoek en laat het ca. 1 uur rijzen. Hierna is het deeg klaar voor gebruik. Met deze hoeveelheid maken wij 6 à 8 dunne, kleine pizza’s.

Pizzasaus

– 1 ui
– 1 el basterdsuiker
– 4 tenen knolflook
– 8 blaadjes basilicum
– 1 tl rosemarijn
– peper en zout naar smaak

– 1 tl tijm
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 tl oregano
– 2 el olijfolie
– 1 blikje tomatenpuree

bereidingstijd 10 min

Verhit de olie in een kookpannetje. Voeg de suiker en de kleingesneden ui toe en fruit dit aan. Voeg daarna de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Pers de knolooktenen, snijd de basilicum fijn en voeg dit samen met de oregano en rosemarijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer totdat er een nagenoeg gladde massa ontstaat. Deze basissaus is heerlijk voor diverse soorten pizza toppings!

Tip; maak een grotere hoeveelheid en vries een gedeelte in.

Chili con carne

(voor 6 ruime porties)

– 60 ml olie
– 1 kg rundergehakt
– 1 groene paprika
– 1 ui
– 2 runder bouillonblokjes
– 160 ml rode wijn
– 2 blikjes gepelde tomaten in stukjes
– verse knoflook
– 2 potten kidneybonen
– 1 blikje mais
– 1 1/2 tl paprikapoeder
– 2 1/2 tl chilipoeder

– 1 tl cayennepeper
– 2 1/2 tl gedroogde basilicum
– 1/2 tl gedroogde oregano
– 2 el peterselie (of verse kruiden)
– 1/2 tl zwarte peper
– 1 tl zout
– 12 druppels tabasco
– 1 blikje tomatenpuree of bruine bonen
– bloem of maizena
– water

bereidingstijd 2 uur

Hang de DUUV vuurketel boven het vuur. Verhit de olie in de ketel. Bak de fijngesneden paprika en ui totdat ze zacht zijn. Voeg het gehakt toe en roerbak tot het bruin is. Voeg de bouillonblokjes en de wijn toe. Laat een paar minuten doorkoken. Roer de gepelde en gezeefde tomatenstukjes (zonder sap), de knoflook (hoeveelheid naar eigen smaak) en tomatenpuree erdoor en breng op smaak met paprikapoeder, chilipoeder, cayennepeper, peterselie basilicum, oregano, peper en zout. Breng aan de kook en roer goed door. Hang de ketel vervolgens hoger boven het vuur zodat de inhoud van de ketel gedurende ca. 60 minuten kan sudderen, met de deksel op de pan en onder af en toe roeren. Voeg de bonen, mais en tabasco toe en roer goed door. Voeg eventueel apart gehouden tomatensap toe als de chili con carne te dik is. Laat nog eens ca. 30 minuten sudderen. Eventueel naar smaak: voeg met water geklopte bloem of maizena toe voor een dikkere chili con carne. Zet verschillende schaaltjes met garnering op de buitentafel, zoals een salade, tortillachips, enchiladas, geraspte kaas, fruitcocktail, rijst of maisbrood. Feestelijk, lekker en voor ieder wat wils.

Mosselen à la Duuv

(voor 4 pers.)

– 4 kg verse mosselen
– 400 gr soepgroente of verse groente (zoals prei, bloemkool, winterpeen, ui, bleekselderij)

– 250 ml zure room voor warme gerechten
– ca. 400 ml droge witte wijn

bereidingstijd 20 minuten

Spoel de mosselen schoon in koud water, verwijder openstaande en beschadigde schelpen. Doe de mosselen met aanhangend water in de DUUV vuurketel en voeg de groente en wijn toe. Hang de ketel boven het vuur. Roer de mosselen, groente en het vocht af en toe door en zorg dat de groente goed is verdeeld. Schuif de mosselen aan een kant van de vuurketel zodra het vocht de eerste keer opkomt. Voeg de room toe aan het hete vocht en los dit al roerend op. Schep daarna de inhoud van de ketel een paar keer goed rond. Laat het vocht nogmaals opkomen. Bepaal de hoeveelheid warmte door de ketel hoger of lager boven het vuur te hangen. De mosselen zijn klaar zodra ze geopend zijn (mosselen die gesloten blijven niet opeten). Lekker met brood en kruidenboter. En vergeet niet een goede fles droge witte wijn op tafel te zetten! Bon appetit.

Boeuf bourguignon

(voor 6 pers.)

– olijfolie
– 3 uien
– 200 gr magere spekblokjes
– 1 grote winterpeen
– 1 kg aardappelen
– 1/2 l rode wijn
– zout
– gedroogde (of 2 verse takjes) oregano
– 8 jeneverbessen
– 1 el tomatenpuree
– 1 glaasje cognac

– 1 kg mager rundvlees
– 2 teentjes knoflook
– 250 gr champignons
– 300 gr sperziebonen
– 1 1/2 dl water
– 2 el bloem
– versgemalen peper
– 3 kruidnagels

bereidingstijd ca. 2,5 uur

Snijd het vlees in blokjes, snipper de ui en pers de knoflook uit. Schenk de olijfolie in de DUUV vuurketel en bak daarin de uien met de spekblokjes, boven het vuur in de DUUV vuurschaal. Zodra de uien glazig zijn alles uit de ketel scheppen en even wegzetten. Doe in de ketel eventueel weer wat olijfolie en bak de stukjes rundvlees snel bruin. Strooi er bloem overheen en schenk meteen al roerend het water erbij. Voeg zout en versgemalen peper toe. Schep de gebakken ui en spekjes terug in de ketel en roer goed door. Voeg de wijn toe en ook de oregano, kruidnagel, jeneverbes en uitgeperste knoflook. Laat het geheel 1,5 tot 2 uur sudderen. Voeg dan de gesneden champignons, winterpeen, sperziebonen en geschilde en in blokjes gesneden aardappelen toe. Goed doorroeren en ook de tomatenpuree en cognac toevoegen. Laat het nog een half uur sudderen. Serveren met witte rijst, aardappelpuree of brood. Ook lekker met koude stoofperen. Wat drinken wij erbij? Een glas rode wijn!

Paella

(ca. 6 porties)

– saffraanrijst of witte rijst met saffraandraadjes
– 2 uien
– 1 rode paprika
– 1 kopje kippenbouillon
– gegrilde kippenboutjes/vleugeltjes
– 1 potje doperwten
– scheut witte wijn
– 1/2 bosje citroenmelisse of wat gemalen citroengras (sereh)

– olijfolie
– 3 tenen knoflook
– 1 groene paprika
– 2 ons chorizo en 1 ons fricandeau (beiden vleeswaar)
– gamba’s
– 1 potje mais
– 1/2 bosje verse basilicum
– peper en zout

bereidingstijd 1 uur

Voorbereiding: kook de rijst en bak/verwarm de kippenboutjes en gamba’s. Snijdt de uien en paprika fijn. Verwarm de olijfolie in de DUUV vuurketel boven het vuur en fruit daarin de ui en knoflook. Voeg peper en zout toe. Bak vervolgens de fijngesneden rode en groene paprika mee. Voeg de kippenbouillon toe en laat alles ongeveer 6 minuten smoren. Snijdt intussen de chorizo en fricandeau fijn. Voeg dit, samen met de kippenboutjes/vleugeltjes en gamba’s toe aan de ketel. Uitgelekte doperwten en mais toevoegen, zo ook de scheut wijn. Laat alles goed warm worden. Schep de gekookte rijst erdoor. Hang de ketel eventueel wat hoger boven het vuur, zodat de inhoud slechts zacht kookt. Hak intussen de basilicum en citroenmelisse fijn. Schep dit kort voor het opdienen door de paella. Buen apetito!

Pompoencurry

(ca. 6 liter)

– 3 el olijfolie
– 4 teentjes knoflook (klein gesneden)
– 2 stengels bleekselderij (fijn gesneden)
– 1 tl kaneel poeder
– 2 tl curry poeder
– 200 gr rode linzen
– 4 vleestomaten (grof gesneden)
– 2 medium pompoenen met eetbare schil (in grove stukken, zaden verwijderd)
– een hand vol rijst
– sap van een halve citroen
– eventueel tabasco.

– 2 grote uien (klein gesneden)
– 1 el geraspte gember
– 2 tl kurkuma poeder
– 2 tl komijn poeder
– 1 laurierblad
– 400 gr kikkererwten
– 1 doosje kastanje champignons (in vieren gedeeld)
– 1 liter bouillon
– 2 el vers gehakte peterselie
– zout/peper

bereidingstijd 2 uur

Olie in de ketel verhitten. Ui toevoegen en bakken totdat deze goudbruin wordt. Voeg de knoflook, bleekselderij en gember toe. Voeg daarna de kruiden – kurkuma, kaneel, komijn, peper en zout, laurierblad en 1 tl curry poeder – toe. Laat dit even mee bakken in de ketel. Voeg dan de tomaat, linzen, kikkererwten, peterselie en rijst toe. Giet vervolgens de bouillon in de ketel en voeg de pompoen en kastanje champignons toe. Laat alles rustig doorkoken. Als de pompoen zacht is, dan de 2e tl curry poeder toevoegen en de citroensap. Pittiger maken? Voeg aan het einde tabasco toe. Wij vinden de pompoencurry zelf het lekkerst als het lang heeft doorgeprutteld. Voor een ‘stevigere’ bite….eerder uitserveren!

Pizzadeeg

– 1 1/2 dl handwarm water
– 250 gr bloem
– 1 tl zout

– 1/2 zakje instant gist (van dr. oetker)
– 2 tl suiker
– 4 el olijfolie

bereidingstijd 75 min

Doe de gist en suiker in een kommetje, los dit op in een halve dl van het water. Roer het mengsel glad. Meng de bloem en het zout in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en schenk hierin de gistoplossing. Schenk de olie en de rest van het water erbij. Meng het pizzadeeg tot een samenhangende massa die loslaat van de kom. Is het deeg te plakkerig, voeg dan wat bloem toe. Dek de beslagkom af met een theedoek en laat het ca. 1 uur rijzen. Hierna is het deeg klaar voor gebruik. Met deze hoeveelheid maken wij 6 à 8 dunne, kleine pizza’s.

Pizzasaus

– 1 ui
– 1 el basterdsuiker
– 4 tenen knolflook
– 8 blaadjes basilicum
– 1 tl rosemarijn
– peper en zout naar smaak

– 1 tl tijm
– 1 blik tomatenblokjes
– 1 tl oregano
– 2 el olijfolie
– 1 blikje tomatenpuree

bereidingstijd 10 min

Verhit de olie in een kookpannetje. Voeg de suiker en de kleingesneden ui toe en fruit dit aan. Voeg daarna de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe. Pers de knolooktenen, snijd de basilicum fijn en voeg dit samen met de oregano en rosemarijn toe. Breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en pureer het geheel met een staafmixer totdat er een nagenoeg gladde massa ontstaat. Deze basissaus is heerlijk voor diverse soorten pizza toppings!

Tip; maak een grotere hoeveelheid en vries een gedeelte in.